De bekende ijsmaker Wim Van Houcke uit Mariekerke is tweede geëindigd op het Belgisch kampioenschap ijs bereiden. De uitbater van Gelati Van houcke scoorde met zijn combinatie van espressokoffie en gebrande zoute karamel, dat de komende weken zal te vinden zijn in verschillende handelszaken uit de buurt.

“Die smaak is niet van vandaag op morgen tot stand gekomen. Daar is veel werk aan voorafgegaan”, zegt een trotse Van Houcke, die al 29 jaar met ijs aan de slag is. “En dat doe ik uit passie en interesse. Want die prijs van het Belgisch kampioenschap is op zich mooi, maar uiteindelijk haal ik mijn voldoening uit het plezier dat ik de mensen kan geven.”

Leveren aan horeca
En de mensen lusten zijn ijs écht graag. De creatie waarmee hij tweede werd, een combinatie van zoute karamel en espressokoffie van bonen die in Italië op hout van wijnranken werd gebrand, is nu al gegeerd door heel wat handelszaken uit de ruime omgeving. Brasserie De Veerman in Sint-Amands, ’t Alternatief in Bornem of Bar Muza in Lier zijn maar drie van de vele afnemers.

“Ik lever tegenwoordig overal, van Leuven over Mechelen tot in de Kempen en zelfs in Gent”, zegt Van Houcke. “Slechts tien procent van mijn productie schep ik zelf uit. En de leveringen doe ik nog allemaal zelf, want zo kan je ook eens van gedachten wisselen met een kok. Ik hoor graag een keer andere ideeën en ga daar dan mee aan de slag. Momenteel helpt mijn vrouw mee in de zaak. Maar tegen dat het hoogseizoen begint, zal ik weer nieuwe werkkrachten kunnen gebruiken. Ik hoop een tweetal jonge mensen te vinden die mee durven na te denken over smaken.”